Luchtverwarming

Luchtverwarming met een warmtepomp

Een gezond binnenklimaat en een aangename temperatuur in huis? Met de oplossingen van Brink gaat dat hand in hand. Bovendien zijn er duurzame opties mogelijk in combinatie met een warmtepomp.

Met luchtverwarming van Brink is het verhogen of verlagen van de temperatuur in huis snel te regelen. Wij bieden verschillende typen luchtverwarmers aan, zowel direct gestookt als indirect gestookt. Bekijk de kenmerken van onze luchtverwarmers in dit overzicht.

Wist je dat je bij indirect gestookte luchtverwarming de mogelijkheid hebt om de (bestaande) luchtverwarmer aan te sluiten op een warmtepomp?
Maar waarom zou je kiezen voor een warmtepomp? Wat zijn de verschillende soorten en waarmee moet je rekening houden als je nadenkt over de aanschaf van een warmtepomp? Lees snel verder voor meer informatie hierover.

waarom

waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het verwarmen én koelen van de woning door middel van een buitenunit. Er zijn diverse mogelijkheden om een warmtepomp aan te sluiten op een (bestaande) luchtverwarmingsinstallatie van Brink.

Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp produceert zelf geen warmte. Dat is een belangrijk verschil met ‘oude’ verwarmingssystemen. Een warmtepomp haalt energie uit duurzame energiebronnen, zoals lucht, water en bodem en zet die vervolgens om in warmte. Deze warmte wordt afgegeven aan lucht of water (afhankelijk van het verwarmingssysteem) waarmee de woning wordt verwarmd.

Naast verwarmen ook koelen
De Nederlandse zomers worden steeds warmer en daarmee groeit de behoefte aan een koele woning op hete dagen. Afhankelijk van het type en de gekozen manier van verwarming of koeling kan een warmtepomp ook in de zomer zorgen voor een aangename koelte in huis.

Meer informatie over de oplossingen van Brink in combinatie met een warmtepomp in jouw huis? Neem gerust contact met ons op.

soorten warmtepompen

soorten en eigenschappen

Er zijn diverse warmtepompsystemen, waarbij de natuurlijke energiebron en de manier waarop de warmte in de woning wordt getransporteert (=de energiedrager) onderscheidend zijn. Hieronder de meest bekende systemen op een rij:

  • water/water - haalt warmte uit (grond)water en transporteert de warmte via water in de woning;
  • lucht/water - onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert de warmte via water in de woning;
  • bodem/water - haalt warmte uit de bodem en transporteert de warmte via water in de woning;
  • lucht/lucht - onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert de warmte via lucht in de woning.

In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt warmte op uit de lucht, bodem of grondwater en geeft de warmte via een warmtewisselaar af aan het verwarmingscircuit (water of lucht) in de woning.

Met uitzondering van de hybride oplossing, zijn al deze oplossingen gasloos toe te passen. Ze gebruiken dan alleen stroom en dat kan ook worden opgewekt door wind of zon, wat het dubbel zo duurzaam maakt.

 

waarmee moet je rekening houden bij de combinatie van een warmtepomp en luchtverwarming?

Er zijn een aantal aspecten belangrijk wanneer je overweegt om een warmtepomp te combineren met luchtverwarming:

  • ISOLATIE - Het rendement van een warmtepomp in combinatie met luchtverwarming is alleen optimaal in zeer goed geïsoleerde woningen en panden.
  • WARM TAPWATER - Als je een direct gestookte luchtverwarmer kiest, is er een aparte warmwater voorziening nodig. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden zoals een elektrische boiler, warmtepomp boiler of een elektrische CV-ketel.
  • RENDEMENTSVERLIES IN DE WINTER - Tijdens een koude winterperiode heeft de warmtepomp relatief veel energie nodig om de koude lucht van buiten te verwarmen tot warme lucht voor in huis. De grote temperatuursverschillen zorgen voor een beperkt rendement van de pomp gedurende de winter.
Voordelen

Waarom luchtverwarming met warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het verwarmen én koelen van de woning door middel van een buitenunit. Er zijn diverse mogelijkheden om een warmtepomp aan te sluiten op een (bestaande) luchtverwarmingsinstallatie van Brink. Neem contact met ons op om de mogelijkheden in jouw situatie te bekijken.

Luchtverwarmers die zijn aangesloten op een warmtepomp winnen de laatste jaren aan populariteit. Dat is helemaal niet gek als je bedenkt dat het een duurzame oplossing is om een warmtepomp met je bestaande luchtverwarmer te combineren.
Bovendien is het zo dat een warmtepomp niet alleen in staat is om lucht te verwarmen, ook lucht koelen behoort tot de mogelijkheden. Een bijkomend voordeel van een luchtverwarmer met warmtepomp is dus dat je de pomp in de zomer kunt laten functioneren om je huis te koelen
, zonder dat een extra investering nodig is. Een warmtepomp met luchtverwarming komt dus ieder seizoen van pas!

Voordelen van een luchtverwarming-warmtepomp combi op een rijtje:

  • Lucht-lucht warmtepompen zijn compact, waardoor installatie en plaatsen makkelijker zijn.
  • Lucht-lucht warmtepompen zijn goedkoper in aanschaf dan andere typen pompen.
  • Luchtverwarming zorgt voor gelijkmatige verdeling van warmte in de ruimte, dat voelt comfortabel aan.
  • Snel profiteren van de gevraagde temperatuur, lager of hoger, dat is comfortabel en energiezuinig.
  • De warme lucht die in de woning stroomt is gefilterd en dus schoon en gezond.
  • In veel gevallen is ook koeling mogelijk en daarmee een aangename binnentemperatuur in de zomer.
Mogelijkheden

de mogelijkheden in jouw situatie? ontdek het hier

Brink biedt verschillende luchtverwarmers die kunnen worden toegepast met een warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan de Allure (vanaf 2010), Elan of Elan 4 luchtverwarmers.
Met deze luchtverwarmingssystemen zorg je het hele jaar door voor een aangename temperatuur en gezonde lucht in huis. Profiteer van gekoelde lucht in de zomer en verwarming in de winter.

subsidie?

warmtepomp met subsidie?

De meest actuele en complete informatie over mogelijke subsidies van de overheid vind je hier:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-subsidie-voor-een-warmtepomp

Contactformulier

mEER INFORMATIE OF ADVIES OVER luchtverwarming met warmtepomp? Wij adviseren graag

  • Nieuws 29-10-2024

    Meer controle over de luchtvochtigheid in huis met enthalpiewisselaar

    De complete Flair-range en de Renovent Sky 300 zijn naast de standaarduitvoeringen nu ook beschikbaar als ventilatietoestel compleet met geïntegreerde enthalpiewisselaar (af-fabriek). Het resultaat: altijd schone, gefilterde lucht in huis zonder warmteverlies met de juiste balans in luchtvochtigheid in elk seizoen

    Bekijk artikel
  • Nieuws 30-07-2024

    Bereikbaarheid tijdens de zomervakantie

    Tijdens de zomervakantie zijn ons kantoor en magazijn gewoon geopend, maar tijdens week 32 en 33 (van 5 t/m 16 augustus) hebben we te maken met een minimale bezetting. Fijne vakantie!

    Bekijk artikel
  • Nieuws 29-07-2024

    Hitte en slechte luchtkwaliteit in Nederland? Haal thuis opgelucht adem met onze fijnstoffilters

    NU.nl: Het RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in zuiden en midden van Nederland.

    Bekijk artikel
FAQ'S

VEELGESTELDE VRAGEN RONDOM LUCHTVERWARMING en warmtepompen

Wat is luchtverwarming?
Bij toepassing van luchtverwarming wordt de woning verwarmt met warme lucht. Hiervoor worden geen radiatoren gebruikt, de warme lucht komt uit roosters in de vloer of de wand.

Wat is een warmtepomp?
In essentie is een warmtepomp een pomp die duurzame energie uit de omgeving (lucht, bodem of water) onttrekt om een woning te verwarmen of te koelen.

Wat doet een warmtepomp in de zomer?
Tijdens de warme zomerdagen kan een warmtepomp warmte uit de lucht ontrekken en vervolgens deze warmte afvoeren naar buiten.

Waarom luchtverwarming combineren met een warmtepomp?
Een voordeel van het combineren van een luchtverwarming met een warmtepomp is de mogelijkheid om de luchtverwarmer in te zetten om lucht te koelen, zonder extra investering.