ventileren

Steeds meer aandacht voor het belang van goed ventileren

Door de COVID-19 pandemie is ventilatie de laatste tijd veel in het nieuws.

Speelt ventilatie mogelijk een rol bij verspreiding van het virus?  Kan ventilatie er überhaupt wel mee in verband worden gebracht? Of zou ventilatie juist kunnen helpen bij het tegengaan van het virus?

Adriaan Cramer, onze Director Creativity  Product Management

ventilatierichtlijn

het RIVM adviseert zoveel mogelijk verse lucht toe te voeren

Mede door deze recente inzichten heeft het RIVM de ventilatierichtlijn aangepast. Het advies is nu, om waar mogelijk, zoveel mogelijk verse lucht toe te voeren bij systemen die gebruik maken van recirculatie. Bij systemen met recirculatie wordt de afgevoerde lucht hergebruikt i.p.v. deze naar buiten af te voeren.  De aanleiding van dit advies is het onderzoek van een aantal besmettingen in een verpleeghuis in Maassluis afgelopen juni, waarbij werd gewezen naar de mogelijke rol van het ventilatiesysteem. De onderzoeken zijn nog niet volledig afgerond, maar de GGD heeft geconcludeerd dat het ventilatiesysteem waarschijnlijk toch geen rol heeft gespeeld. Het RIVM onderschrijft dit: op de filters van het ventilatiesysteem werd weliswaar COVID-19 RNA aangetroffen, maar dit was niet meer besmettelijk. Daarnaast werd duidelijk dat de medewerkers ook direct met elkaar in contact waren geweest en die besmettingsroute is veel waarschijnlijker dan overdracht via de lucht.

onderzoek

verspreiding van het virus

Toch is het goed dat er veel onderzoeken zijn naar hoe het virus zich mogelijk door de lucht verspreidt, want elke besmettingsroute moet bekend worden om het virus uiteindelijk te kunnen bestrijden.

We hebben vanaf het begin met z’n allen al aangenomen dat het mogelijk is dat het virus zich verspreidt via vochtdruppels die vrijkomen bij hoesten, niezen, maar ook praten, zingen en schreeuwen.

Deze vochtdruppels komen normaal gesproken niet verder dan 1,5 meter voordat ze verdampen of neervallen en daarom houden we netjes afstand van elkaar.

aerosolen?

Nu krijgen Aerosolen als potentiële overbrengers van het virus krijgen veel aandacht. Aerosolen zijn kleine stofdeeltjes of vochtdruppels die licht genoeg zijn om uren in de lucht te blijven zweven en hebben daarmee een veel groter bereik. Hoewel volgens wetenschappers nog niet onomstotelijk vast is komen te staan dat Aerosolen ook daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de verspreiding van het Coronavirus, zijn er toch aanwijzingen dat het wel zo zou kunnen zijn.

Er is veel discussie en de conclusie is eigenlijk dat we heel veel over de weg van de verspreiding van het virus nog niet weten. Hoeveel van het virus is nodig om iemand te besmetten? In theorie maar één virusdeeltje, maar bij een besmetting met een enkel deeltje heeft het afweersysteem meer tijd om te reageren voordat het virus zich goed en wel heeft kunnen vermenigvuldigen

advies

“Voorkomen is beter dan genezen, ventileer zoveel mogelijk met directe toevoer van buitenlucht”

In de tussentijd, zolang er discussie is en het allemaal nog niet duidelijk wordt, kunnen we beter het zekere voor het onzekere nemen en moeten we doen wat kan om besmetting via de lucht te voorkomen. Goed ventileren is daarbij cruciaal. Als het aantal virusdeeltjes in de lucht bepaald of er een besmetting kan optreden, dan helpt het om de lucht zoveel mogelijk te verdunnen met schone buitenlucht en gebruikte lucht zoveel mogelijk af te voeren.

Veel ventileren verkleint daarmee het risico op besmetting.
 
Op onze website geven wij antwoord op de meestgestelde vragen die wij binnenkrijgen. Daarbij houden we steeds de richtlijnen van het RIVM aan. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Voor de meest actuele informatie adviseren wij om de website van het RIVM in de gaten te houden.
multi air supply

goed ventileren kan in elke woning

Met ons innovatieve Multi Air Suplpy systeem kan elke woning (bestaand of nieuwbouw) optimaal worden geventileerd.

In deze video laten we zien hoe het werkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor dit systeem in jouw woning?
Neem contact met ons op voor een passend advies.

play video