Toch is er een belangrijk aspect wat vaak wordt vergeten en waar wij in de praktijk altijd aandacht voor vragen bij het ontwerp van een ventilatiesystemen met WTW in de nieuwbouw van hoogbouwprojecten. Afgevoerde lucht (uit keuken, badkamer, toilet en opstelplaats wasmachine) vanuit een WTW ventilatiesysteem is door het hoge rendement in de wisselaar (>95%) fors afgekoeld. Verontreinigde koudere lucht valt (bij redelijk windstille situaties) op het platte dak en blijft door de opstaande dakrand gedeeltelijk op het platte dak liggen. Het dak fungeert dan als een soort kuip. Met name geuren, zoals kooklucht, kunnen dan een eindje verderop door de collectieve aanzuig weer naar binnen worden gezogen. Dit geeft nog wel eens hinder. Omdat meerdere WTW-units op een collectief kanaal zijn aangesloten zal de geur zich ook over alle appartementen verspreiden.
Om dit te voorkomen adviseren wij in de nieuwbouwplannen om de ventilatie aanzuig buiten de dakrand te laten plaatsvinden. Esthetisch geeft dit uiteraard uitdagingen maar er zijn genoeg voorzieningen om dit toch redelijk onopvallend uit te voeren. Denk hierbij aan een aanzuig over de dakrand of een rooster in de dakrand aan de buitenzijde van het gebouw.
Met deze oplossing kunnen bewoners te allen tijde worden voorzien van een goed werkend ventilatiesysteem wat zorgt voor schone en verse buitenlucht.